[ overtijd ]

OverTijd

Rond het jaar 2000 duikt het thema tijd in allerlei vormen steeds weer op. Het mooie ronde cijfer 2000 zet mensen aan tot het filosoferen over tijd. En tijd is natuurlijk niet weg te denken aan Joure, dat rond het midden van de vorige eeuw één van de belangrijkste productie centra van Friese klokken was.

Een aantal organisaties in de gemeente Skarsterlân heeft gezamenlijk een project rondom dit thema gerealiseerd, met een zeer grote verscheidenheid aan uitwerkingen.

Tentoonstellingen

Museum Joure en Natuurmuseum Joure organiseren een aantal tentoonstellingen rondom het thema tijd.

  • Van zonnewijzer tot atoomklok
    Op de bovenste verdieping van het hoofdgebouw worden de principes van het meten van tijd inzichtelijk gemaakt voor jong en oud.
  • Van jet-lag tot bloemenklok
    Op de eerste verdieping van het hoofdgebouw is een tentoonstelling over de tijd in de natuur. Mensen en dieren worden geregeerd door een biologische klok. Aan de hand van een aantal voorbeelden wordt de werking van de tijd in de natuur geïllustreerd.
  • Van stoeltjes klok tot staartklok
    De afdeling Friese klokken van het museum wordt opnieuw ingericht. In deze afdeling zal de ontwikkeling van de Friese klok zichtbaar gemaakt worden.

Leskist

Centrum voor Omgevingsonderwijs en Natuur- en Milieu-educatie 'De Oanset' heeft een leskist over tijd ontwikkeld. Te gebruiken door de basisscholen en de basisvorming in de gemeente Skarsterlân.

Boek en tentoonstelling

De klokkenmakerij van Jacob ten Hoeve is gevestigd in een pand in de Midstraat, dat al vanaf eind 1600 regelmatig bewoond is door klokkenmakers en een klokschilder. Onder andere de klokkenmakers Bouma en Aleva hebben er gewoond. Klokschilder Lusthof heeft er bijna 100 jaar geresideerd.

Klokkenmaker Jacob ten Hoeve is al jaren bezig de geschiedenis van de Jouster klok te onderzoeken. Zijn bevindingen worden gepubliceerd in een boek, dat in de loop van januari gepresenteerd zal worden. In de kelder van zijn klokkenmakerij is een kleine permanente tentoonstelling gemaakt die de mens achter de Friese (Jouster) klok laat zien.

Film, "Zoals het klokje in Joure tikt, ..."

Ongeveer 250 jaar geleden begon in Joure de opkomst van de Jouster klokkenmakerijen. Het jaar 1857 was het topjaar voor deze industrie, waarmee Joure grote bekendheid verwierf. Maar zoals het klokje in Joure tikt, tikt het nergens! Over de geschiedenis van de klokkenmakerijen in Joure is een film gemaakt door Erica Krikke en Gerko Jonker, in opdracht van de Kultuerried Skarsterlân.

In de film wordt de ontwikkeling van de industrie belicht en de invloed hiervan op de plaats Joure. De kijker maakt kennis met de twee bekendste klokkenmakers uit die tijd, Aleva en Bouma. Ook komt de werkwijze van de huidige klokkenmakers aan bod.

Het doel van deze film is een ieder kennis te laten maken met een ambacht dat van grote betekenis is geweest voor de ontwikkeling van de 'Vlecke Joure'.

Toneelvoorstellingen

De Kultuerried Skarsterlân heeft dit culturele seizoen een aantal toneelvoorstellingen rondom het thema 'Tijd' geprogrammeerd. Voor meer informatie zie de agenda.

Website

Op de website van het project OverTijd vind u naast de informatie uit de brochure, veel meer over het onderwerp tijd.

Zo is er in het kader van de jaartelling veel commotie ontstaan over het millennium probleem. Inmiddels wordt hier aan druk gewerkt, maar er zijn alweer mensen die denken aan het volgende probleem; het jaar 10.000.

De wereld is momenteel verdeeld in tijdzones. Er is een internettijd ontwikkeld om internationaal afspraken te maken zonder belemmering van tijdzones.

Er zijn verschillende theorieën over tijd en jaartelling. Zo is er een theorie met een dag van 20 uur, elk uur heeft 100 minuten en elke minuut heeft 20 seconden. Het aantal maanden per jaar zou dan 8 moeten zijn.

Meer informatie over deze onderwerpen is terug te vinden op de website van OverTijd. Deze website is te vinden bij de digitale regio Skarsterlân, Digiskar: www.digiskar.nl/overtijd.

 


terug


Voor opmerkingen of suggesties, neem contact op met de Digiskar Webmaster

Niets van deze pagina mag worden verveelvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van digitale technieken of op welke andere wijze dan ook, zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar.